Keer terug naar de website van De Hoofdzuster Een afspraak maken

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact op

Premenstrueel Syndroom

PMS – Premenstrueel Syndroom

PMDD – Premenstrual Dysphoric Disorder (ernstige vorm van PMS)

Wat  is PMS eigenlijk: Het optreden van klachten die beginnen in de tweede helft van de menstruatiecyclus en weer verdwijnen bij het begin van de menstruatie. Sommige vrouwen houden nog klachten tijdens de eerst dagen van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen de klachten weer terug.

 

Door steeds terugkerende klachten verstoort  PMS je normale leefpatroon. Vaak nemen de klachten in de loop der jaren toe. Vaak naarmate je de overgangsleeftijd bereikt. Zo rond je 40e worden de klachten heftiger.

 

Van alle vrouwen met een menstruatie/onttrekkingsbloeding heeft:

  • 75% PMS symptomen,
  • 25% PMS
  • 4% PMDD

 

Er zijn veel klachten die kunnen wijzen in de richting van PMS:

Lichamelijke klachten: pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel, darmklachten, hoofdpijn, vermoeidheid, gewichtstoename, concentratieproblemen en buikpijn.

Psychische klachten:  depressief, gespannen gevoel, huilen, gebrek aan zelfvertrouwen.

Gedragsmatig: prikkelbaar, agressief, humeurig, terugtrekken.

 

Hoewel er een overduidelijk verband bestaat tussen PMS klachten en de cyclus, is er nooit een hormonale oorzaak gevonden voor PMS. Wel zijn vrouwen met PMS klachten gevoeliger voor hormoonschommelingen. In de hersenen is er als het ware minder weerstand om de gevolgen van hormoonschommelingen op te vangen. Bepaalde neurotransmitters werken onvoldoende. Neurotransmitters zijn stoffen waarmee zenuwcellen in de hersenen berichten aan elkaar doorgeven.

Nog steeds is niet bekend hoe  PMS ontstaat, en waarom de ene vrouw het krijgt en de andere niet.

 

PMDD: DSM-5(ernstige vorm van PMS)

 

DSM is de afkorting van ‘Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen. Van origine Amerikaans, uitgegeven en opgesteld door de American Psychiatric Association.

PMDD is een erkende diagnose. Om de diagnose PMDD te krijgen moet je de volgende klachten hebben.

  • De symptomen zijn alleen aanwezig in de week voor de menstruatie
  • Zodra de menstruatie is begonnen, verdwijnen de symptomen
  • De symptomen blijven weg in de week na de menstruatie, de vrouw is dus minstens een gehele week symptoomvrij.

Belangrijk hierbij is ook dat de symptomen een ernstige in vloed hebben op het dagelijks functioneren (werk, school, sociale activiteiten, relaties) en dat het niet veroorzaakt wordt door andere problemen (zoals bijvoorbeeld een achterliggende psychiatrische stoornis).

 

Oplossing:

Maak een afspraak in de praktijk van Desiree Tijhuis of Anja van Woerdekom.

Je krijgt uitleg over PMS en wat je er aan kunt doen. Er zijn verschillende mogelijkheden en samen zoeken we de oplossing die het beste bij jou past. Zo maak je zelf de keuze op basis van goed informatie.