Keer terug naar de website van De Hoofdzuster Een afspraak maken

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact op

Menstruatie / cyclusstoornissen

Dysmenorroe: (buikpijn tijdens de menstruatie)

Dit is de meest voorkomende aandoening tijdens de menstruatie. Het kan leiden tot verzuim van school of werk.

Het kan veel invloed hebben op de kwaliteit van leven. Het komt het meest voor op de adolescentie leeftijd en begint meestal   6-12 maanden na de eerst menstruatie. Het is natuurlijk wel goed om te weten of er een lichamelijke oorzaak voor is. Niet iedereen met buikpijn tijdens de menstruatie gaat naar de huisarts. Soms is de buikpijn erfelijk en had moeder hier ook last van.

De buikpijn komt vaak door krampen in de baarmoeder. Ze gaan soms gepaard met rugpijn, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en braken.

 

Endometriose:

Endometriose geeft ook buikpijn. Soms tijdens de menstruatie, maar soms ook daarbuiten. Je krijgt endometriose doordat er deeltjes baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder terechtkomen.

Dit geeft buikpijn, maar ook klachten met ontlasting/plassen en verminderde vruchtbaarheid. Ook komt pijn tijdens het vrijen voor. Endometriose wordt vastgesteld door een gynaecoloog door gynaecologisch onderzoek, echo, bloedonderzoek of een kijkoperatie.

 

Adenomiose:

Adenomiose is een vorm van endometriose, waarbij baarmoederslijmvlies groeit in de spierlaag van de baarmoeder.

Hierdoor wordt de baarmoeder groter, soms tot 3x groter dan normaal. De oorzaak is onbekend.

 

Hevig bloedverlies:

Hevig bloedverlies betekend voor elke vrouw iets anders. Er is dan ook niet echt een definitie van. Vaak wordt verlies van stolsels en bloedarmoede gezien als heftige menstruatie.

De oorzaken zijn divers. Soms hoort het bij je en heb je altijd veel bloedverlies. Het is voor elke vrouw anders en heeft te maken met de hoeveelheid baarmoederslijmvlies er wordt opgebouwd.

 • Een poliep of een myoom(vleesboom) kunnen leiden tot overmatig bloedverlies.
 • Endometriose of Adenomiose
 • Afwijkingen in de bloedstolling
 • Medicijnen
 • Baarmoederkanker

 

Oligomenorroe: onregelmatige menstruatie:

Onregelmatige menstruatie is normaal als je net gaat menstrueren. Tot ongeveer je 19e  jaar kan dit voorkomen. Wel is het zo dat er veel normaal is. Meestal is het geen probleem, behalve als je daardoor problemen hebt met zwanger worden. Ook in de overgang is het gebruikelijk dat er langere of kortere tussenpozen zitten bij je menstruaties.

 

 • Amenorroe:
  Menstruatie blijft weg door bijvoorbeeld anorexia, PCOS, stress, extreem sporten, hormonaal, niet goed aangelegde baarmoederof zwangerschap.
 • Oligomenorroe:
  Lang wegblijven van menstruatie door PCOS, chemo, bestraling, endometriose, myoom, leefstijloorzaken.
 • Polymenorroe:
  Minder dan 21 dagen tussen 1e dag van de ene en 1e dag van de volgende menstruatie. Dit kan komen door te snel werkende eierstokken, endometriose, myomen of zware belasting voor het lichaam(operatie)
 • Metrorrogie:
  Onregelmatige cyclus, die niet meer te herkennen is als cyclus. Door baarmoeder(hals)kanker, PCO(S), endometriose, ontstekingen, diabetes, schildklierstoornissen, miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap, anticonceptiepil of spiraaltje.

 

Voor meer informatie en een oplossing: maak een afspraak in onze praktijk.