Keer terug naar de website van De Hoofdzuster Een afspraak maken

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact op

Nieuws

Vrouw en Autisme; late of foute diagnose

WOMEN Inc. Podcast

 

Veel te late/verkeerde diagnose bij vrouwen als het gaat om autisme. Dit is het verhaal van Suzanne. Zij is 33 jaar. Indrukwekkend verhaal over haar zoektocht en erkenning van haar zoektocht naar de juiste diagnose en hulp. Geen hysterische vrouw die aandacht zocht maar een vrouw met autisme.

Tot ze zelf hulp zocht bij #CCE. Helaas zijn er veel meer vrouwen die dit probleem hebben. Vaak verbaal sterk en het beter kunnen verberge

Ik heb sinds 2019 een vrouw in de praktijk met overgangsklachten. Zij heeft pas sinds 3 jaar de diagnose autisme en dus ook pas sinds die tijd ondersteuning. Vroor deze vrouwen is structuur en voorspelbaarheid fijn en nodig. In de overgang of als je PMS hebt is niets meer voorspelbaar qua lijf en emoties.

Als je daarnaast ook nog een verstandelijke beperking hebt wordt het nog lastiger. Hulpverleners/begeleiding hebben er geen kennis van en veel van deze vrouwen laten veranderingen in gedrag zien, wat niet begrepen wordt. Dit resulteert dan vaak in medicatie die het gedrag reguleert of medicatie verhoging.

*******************************

Samen met Christel van der Horst hebben we een scholing opgezet voor professionals in de VG zorg over de overgang bij vrouwen met een verstandelijke beperking. Wat is de overgang, (h)erkenning en wat kun je er aan doen.

a.vanwoerdekom@careforwomen.nl

 

Boekje ONGESTELD

Ontwerp: Gunsing MultiMedia

Tekst: Christel van de Horst en Anja van Woerdekom

 

 

 

In januari 2019 komt het boekje ONGESTELD uit. Dit is een boekje voor cliënten met een verstandelijke beperking en of hun begeleiding. Het 1e boekje over de overgang was een succes. Het boekje bevat goede en duidelijke informatie in Jip en Janneke taal. Wil jij dit ook voor je cliënten? Neem dan contact op.

Beschikbaarheid Zoely

Ik hoorde van verschillende vrouwen dat de Zoely slecht te verkrijgen is in de apotheken. Ik heb MSD hierover een mail gestuurd en werd net gebeld door hen. De Zoely is momenteel niet leverbaar en zij kunnen ook niet aangeven wanneer het middel wel weer verkrijgbaar is. Het zijn voor een groot deel de gevolgen van de cyberaanval in juni.

Overgang in de verstandelijk gehandicaptenzorg

Overgangsklachten bij vrouwen met een verstandelijke beperking. Hoe weet je wanneer iemand met ernstig meervoudige beperking in de overgang is?  Samen met de Blikopeners is er een training ontwikkeld voor medewerkers van instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. De trainingsdata die al vast staan zijn: 28 november en 14 december. Ook incompany mogelijk. Wat is de overgang en hoe herken ik dit bij de cliënten die ik begeleid. Informatie via: a.vanwoerdekom@careforwomen.dehoofdzuster.nl 06-40577820