Keer terug naar de website van De Hoofdzuster Een afspraak maken

Waarmee kan de Hoofdzuster u helpen?

Neem contact op

Vrouw en Autisme; late of foute diagnose

WOMEN Inc. Podcast

 

Veel te late/verkeerde diagnose bij vrouwen als het gaat om autisme. Dit is het verhaal van Suzanne. Zij is 33 jaar. Indrukwekkend verhaal over haar zoektocht en erkenning van haar zoektocht naar de juiste diagnose en hulp. Geen hysterische vrouw die aandacht zocht maar een vrouw met autisme.

Tot ze zelf hulp zocht bij #CCE. Helaas zijn er veel meer vrouwen die dit probleem hebben. Vaak verbaal sterk en het beter kunnen verberge

Ik heb sinds 2019 een vrouw in de praktijk met overgangsklachten. Zij heeft pas sinds 3 jaar de diagnose autisme en dus ook pas sinds die tijd ondersteuning. Vroor deze vrouwen is structuur en voorspelbaarheid fijn en nodig. In de overgang of als je PMS hebt is niets meer voorspelbaar qua lijf en emoties.

Als je daarnaast ook nog een verstandelijke beperking hebt wordt het nog lastiger. Hulpverleners/begeleiding hebben er geen kennis van en veel van deze vrouwen laten veranderingen in gedrag zien, wat niet begrepen wordt. Dit resulteert dan vaak in medicatie die het gedrag reguleert of medicatie verhoging.

*******************************

Samen met Christel van der Horst hebben we een scholing opgezet voor professionals in de VG zorg over de overgang bij vrouwen met een verstandelijke beperking. Wat is de overgang, (h)erkenning en wat kun je er aan doen.

a.vanwoerdekom@careforwomen.nl