Keer terug naar de website van De Hoofdzuster Een afspraak maken

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact op

Verstandelijk gehandicaptenzorg

Hoe zit het met vrouwen met een verstandelijke beperking en overgangsklachten??? Er is hier nooit serieus onderzoek naar gedaan. De gegevens komen voornamelijk uit het buitenland. Er is ooit een interview gehouden met 15 dames met een verstandelijke beperking. Hieruit bleek dat de dames geen idee hadden wat de overgang was en blij waren geen menstruatie meer te hebben. Het lijkt er op dat deze groep vroeger in de overgang komt. Waarschijnlijk vooral bij vrouwen met het syndroom van Down en het fragiele x-syndroom.(Bron:CCE).

Hoe ga je om met overgang bij vrouwen met ASS(Autisme Spectrum Stoornis). Voor hen is de wereld toch al onvoorspelbaar en overgangsklachten maken het er niet beter op.

Tijd voor meer aandacht voor deze groep en de broodnodige voorlichting.

Welke klachten kunnen voorkomen tijdens de overgang/menopauze * welke anticonceptiemiddelen of hormoonpreparaten worden gebruikt en welke invloed hebben die op de klachten * wat zijn de mogelijkheden * invloed van leefstijl * invloed van hormonen op gedrag *

Er zijn meer vragen dan antwoorden. Samen kunnen we hopelijk dichter bij een oplossing komen.

Anja is een samenwerking aangegaan met Christel van de Horst  van De Blikopeners. Wij hebben ruime ervaring in  de VG-Zorg.

Maak kennis met http://www.deblikopeners.com/wie-zijn-wij.html

 

 

Samen met de Blikopeners is een boekje gemaakt dat de titel heeft “Opvliegers”. Het boekje is via mij de bestellen en kost €14,95 incl. btw en excl. verzendkosten. Het is een mooi boekje voor vrouwen met een LVB om zelf door te nemen of als handvat voor een gesprek te gebruiken door begeleiding. De teksten zijn geschreven in cliëntentaal met veel plaatjes.

 

Kijk verder wat we voor jou en de cliënt kunnen betekenen op de tabbladen.

 

Voor informatie:

a.vanwoerdekom@careforwomen.nl | 06-40577820

deblikopeners15@gmail.com              | 06-21398079 | 06-30810735